Peerby winstgevend, haalt 2,3 miljoen op

Amsterdam, 31 mei 2022 - Circulair deelplatform Peerby.com, de website om spullen te lenen van mensen in de buurt, heeft 2,3 miljoen euro opgehaald bij investeerders. De aankondiging van de investering volgt op een periode van snelle groei en valt samen met het tienjarig jubileum, honderden crowdfunders die mede-eigenaar worden én de eerste winstgevende maand van het in 2019 geheel vernieuwde platform.

Succesvol dankzij lidmaatschap en steun van leden

Het financiële succes van het vernieuwde platform is toe te schrijven aan de introductie van een betaald lidmaatschap voor leners. In 2021 groeide Peerby’s omzet met 222% en het jaar daarvoor met 200%. Die snelle groei is voor een belangrijk deel te danken aan supporters van de deeleconomie die hun buren uitnodigen om mee te doen met Peerby’s digitale deelschuur, waarin al meer dan een half miljoen producten worden gedeeld.

Investeerders in impact en technologie

De recente investeringsronde werd geleid door tech- en impactfonds Loyal uit Toronto, met bijdragen van Nederlandse impact investeerder Shamrock Ventures en bestaande aandeelhouders, waaronder honderden crowdfunders. Peerby wil de investering gebruiken om zijn impact te vergroten. De eerste focus is verdere groei in middelgrote Nederlandse steden, zodat deze net zoveel gaan delen als veel buurten in thuisbasis Amsterdam, waar 1 op de 4 huishoudens lid is. Een volgende stap is de internationale expansie van het nieuwe platform, met België in de voorhoede. Uitrol naar nog meer landen staat gepland voor eind 2022 en 2023.

Crowdfunders kiezen voor aandeel Peerby

Negenhonderd crowdfunders, die het bedrijf vijf jaar geleden een lening verstrekten, kregen naar aanleiding van de investering de mogelijkheid hun lening om te zetten naar aandelen. Een meerderheid koos hiervoor en veertig procent van hen besloot zelfs extra aandelen bij te kopen.

Meer koopkracht door circulaire economie, minder klimaatverandering

Investeerders kiezen zowel vanwege de economische als de duurzaamheidspotentie voor Peerby. Recent onderzoek van Milieu Centraal laat zien dat consumenten hun klimaatimpact met meer dan 25% kunnen verminderen door circulaire keuzes te maken, zoals delen en lenen. Uit polls van Nielsen blijkt dat ruim 66% van de consumenten bereid is om spullen te huren van en aan anderen. Nu door inflatie de kosten voor levensonderhoud toenemen, verwacht Peerby dat de bereidheid om zo geld te besparen en te verdienen nog verder zal toenemen.

Quote van Daan Weddepohl, Oprichter en CEO van Peerby

“De steun van zowel leden, crowdfunders als professionele investeerders bevestigt dat iedereen staat te springen om een alternatief voor de wegwerpeconomie. Nu we, naast duurzaam, ook eindelijk rendabel zijn, is de tijd rijp om delen mainstream te maken.”

Quote van Kamal Hassan, founding partner bij Loyal VC:

“Peerby is niet alleen een geweldig impact verhaal, het is ook een bewijs dat doorzetten loont. Anderen zijn stukgelopen op dit voordehandliggende concept, omdat het economisch gezien erg uitdagend is. Daan en zijn team hebben jarenlang inzichten verzameld en aan elk aspect van hun model gesleuteld om de code te kraken. Loyal is verheugd om hen te ondersteunen bij de verdere verspreiding van de kracht van delen.”

Quote van Tommy Hurley, managing partner bij Shamrock Ventures:

“Peerby is een perfect voorbeeld van een bedrijf dat laat zien dat je impact op schaal kunt combineren met een winstgevend bedrijfsmodel. Shamrock Ventures is trots dat het Peerby al jaren steunt en blijft steunen met de internationale expansie.”

Over Peerby (https://www.peerby.com)

Op Peerby.com delen buurtgenoten, al dan niet tegen betaling, allerhande goederen, zoals gereedschap, elektronica, fietsen en tuin-, kampeer- en feestartikelen. Peerby lanceerde in 2012 het eerste werkende spullendeelplatform ter wereld. De doelstelling, om buren te verbinden en verspilling tegen te gaan, leverde veel erkenning, investeringen en prijzen op. Er volgde een uitbreiding naar 30 steden in Europa en de VS. Toen in 2017 het financieel model niet houdbaar bleek, begon de startup noodgedwongen aan een ommezwaai. Oprichter Daan Weddepohl vertelt hierover in het (luister)boek 99 redenen om te stoppen en toch door te gaan.

Over Loyal VC (https://www.loyal.vc)

Loyal VC is een tech- en impactfonds uit Toronto dat wereldwijd investeert in INSEAD en Founder Institute alumni. Loyal hanteert een uniek en transparant investeringsproces; Het stapt vroeg in met kleine bedragen om zo de prestaties te kunnen monitoren. Periodiek ontvangen de best presterende bedrijven in het portfolio een aanbod voor telkens oplopende vervolginvesteringen.

Over Shamrock Ventures (www.shamrockventures.nl)

​​Shamrock Ventures is een Nederlands venture capital fonds dat zich richt op vroege fase investeringen in missiegedreven tech startups in Nederland. Shamrock Ventures is begonnen in 2021 onder leiding van Tommy Hurley en is mede-opgericht door een groep van ervaren ondernemers, die hun strepen verdienden met bedrijven als Elastic, New Motion en BUX.

### Einde persbericht ###

Noot voor de redactie

Voor persvragen kunt u contact opnemen met:

Daan Weddepohl, Oprichter & CEO Peerby

press@peerby.com

Bronnen:

https://www.milieucentraal.nl/persberichten/25-minder-klimaatimpact-mogelijk-door-consument/ 

https://www.nielsen.com/wp-content/uploads/sites/3/2019/04/global-share-community-report-may-2014.pdf

Over Peerby

Op Peerby.com delen buurtgenoten, al dan niet tegen betaling, allerhande goederen, zoals gereedschap, elektronica, fietsen en tuin-, kampeer- en feestartikelen. Peerby lanceerde in 2012 het eerste werkende spullendeelplatform ter wereld. De doelstelling, om buren te verbinden en verspilling tegen te gaan, leverde veel erkenning, investeringen en prijzen op. Er volgde een uitbreiding naar 30 steden in Europa en de VS. Toen in 2017 het financieel model niet houdbaar bleek, begon de startup noodgedwongen aan een ommezwaai. Oprichter Daan Weddepohl vertelt hierover in het (luister)boek 99 redenen om te stoppen en toch door te gaan.

Prijzen: $125.000 Postcode Lottery Green Challenge tijdens het Clinton Global Initiative, $10.000 Ben &Jerry’s Join our Core, App My City Award. en Radicale vernieuwers. Daan Weddepohl, bedenker van Peerby, stond op nr 13 van de Trouw Duurzame Top 100, was Guardian Tech Talent of the year en werd genomineerd voor ondernemer van het jaar.
Accelerators: Techstars, Rockstart, Founder Institute

Contactgegevens

Ontvang het laatste Peerby nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL