Deelplatform Peerby crowdfundt in recordtijd twee miljoen

Nog nooit zo snel ruim twee miljoen euro in aandelen geinvesteerd via crowdfunding in Nederland


Samenvatting
In totaal 1051 aandeelhouders heeft spullendeel-platform Peerby sinds dit weekend, als gevolg van één van de meest succesvolle crowdfunding campagnes in Nederland. Vrijdag lanceerde social enterprise Peerby officieel de crowdfunding campagne om haar nieuwe duurzame verdienmodel Peerby Go (inter)nationaal uit te breiden. Maandagavond werd het bedrag van 2 miljoen euro bereikt. Nog niet eerder werd via crowdfunding zo snel geïnvesteerd in converteerbare leningen.* Peerby’s community steunt de startup hiermee nu ook financieel om een kanteling teweeg brengen in de manier waarop we consumeren.

Peerby streeft al drie jaar naar een wereld waar spullen delen een serieus alternatief is voor nieuw kopen (en bezitten). In 2012 begon het platform met een leendienst voor buren die in drie jaar tijd doorgroeide naar een community met 200.000 leden in Nederland, België, de grotere steden in Europa en 10 steden in de VS. Eind 2015 werd aan de leendienst Peerby Go toegevoegd, de huurdienst waarbij je spullen kunt huren van je buren inclusief bezorg- en ophaalservice.

Nadat eerst Peerbyleden de kans hadden gekregen om te investeren ging vrijdag de crowdfunding campagne officieel van start op OnePlanetCrowd. Al op maandagavond werd het bedrag van 2 miljoen euro bereikt. In totaal worden crowdfunders 1051 aanDEELhouder in Peerby waarvoor ze een achtergestelde converteerbare lening* met 6% tot 8% rente terug krijgen.

Met het geld gaat de startup het verdienmodel Peerby Go in binnen- en buitenland verder uitbreiden en eerste stappen zetten in het ontwikkelen van circulaire producten; producten die geoptimaliseerd zijn voor kwaliteit, duurzaamheid en voor gedeeld gebruik. Op deze manier wil Peerby een kanteling teweeg brengen van een lineaire economie, waarbij spullen gemaakt zijn om niet lang mee te gaan, naar een circulaire economy waarin de producten die we gebruiken circulair zijn.

*Converteerbare lening: een lening die omgezet kan worden in aandelen

Over Peerby

Op Peerby.com delen buurtgenoten, al dan niet tegen betaling, allerhande goederen, zoals gereedschap, elektronica, fietsen en tuin-, kampeer- en feestartikelen. Peerby lanceerde in 2012 het eerste werkende spullendeelplatform ter wereld. De doelstelling, om buren te verbinden en verspilling tegen te gaan, leverde veel erkenning, investeringen en prijzen op. Er volgde een uitbreiding naar 30 steden in Europa en de VS. Toen in 2017 het financieel model niet houdbaar bleek, begon de startup noodgedwongen aan een ommezwaai. Oprichter Daan Weddepohl vertelt hierover in het (luister)boek 99 redenen om te stoppen en toch door te gaan.

Prijzen: $125.000 Postcode Lottery Green Challenge tijdens het Clinton Global Initiative, $10.000 Ben &Jerry’s Join our Core, App My City Award. en Radicale vernieuwers. Daan Weddepohl, bedenker van Peerby, stond op nr 13 van de Trouw Duurzame Top 100, was Guardian Tech Talent of the year en werd genomineerd voor ondernemer van het jaar.
Accelerators: Techstars, Rockstart, Founder Institute

Contactgegevens

Ontvang het laatste Peerby nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL